Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Digital examination

På den här sidan hittar du information om digitala verktyg som du kan stöta på när du ska skriva tenta eller bli bedömd på en uppgift. Läs mer om digitala tentor här nedan eller gå direkt till det verktyg du är intresserad av genom att klicka i listan.

Under de senaste åren har det blivit vanligare med digitala tentor. En del tentor skrivs i sal men på en låst dator – medan andra tentor genomförs helt och hållet på distans. På den här sidan hittar du information om de digitala verktyg som du kan behöva använda, men sammanhanget som verktygen används i ser olika ut på olika utbildningar. Det innebär att du i god tid behöver ta reda på vad som gäller för just din tenta och fråga din lärare eller kursadministratör om det är någonting som känns oklart. Exempel på frågor som är bra att ställa sig är: 

  • Behöver du ladda ner något program eller någon app inför tentan? 
  • Har du möjlighet att testa de digitala verktygen i förväg? 
  • Behöver du några inloggningsuppgifter för att komma åt tentan?
  • Vilka webbläsare fungerar med de verktyg du ska använda i samband med tentan?
  • Kommer din tenta att övervakas?  
  • Har du rätt till pedagogiskt stöd under tentan och hur långt i förväg behöver du i så fall meddela att du behöver det? 

Mer information om vad som gäller när en tenta övervakas på distans hittar du på länkarna nedan.

Information om distansövervakning av tentor

Frågor och svar om digital övervakning

Mer information om vad som gäller för dig som har rätt till pedagogiskt stöd under en digital tenta hittar du på länken här nedanför.

Information om pedagogiskt stöd

DigiExam

DigiExam är ett verktyg för digitala tentor som oftast används på juridiska utbildningar. DigiExam möjliggör att skriftliga tentor kan genomföras på din egen dator och ger också läraren möjlighet att ge digital respons. 

Läs mer om DigiExam på Juridiska fakultetens webbsida – jur.lu.se

DigiExam support och kontaktinformation – digiexam.com/support/ 

Ladda ner DigiExam här – digiexam.com 

Länkarna nedan går direkt till Juridiska fakultetens webbsidor: 

Information om salstentamen – jur.lu.se

Ordningsregler vid salstentamen – jur.lu.se

Ouriginal (Urkund) 

Ouriginal, eller Urkund som det tidigare hette, är ett textmatchningssystem som kontrollerar originaliteten i texter, med huvudsyftet att förhindra plagiering. Med hjälp av Ouriginal kan din lärare alltså kontrollera om du har skrivit av passager från en annan text. 

Det är ytterst viktigt att du är medveten om vilka regler som finns för referat och plagiering på universitetet och om vilka konsekvenser det kan få att bryta mot reglerna. För att hjälpa dig referera och citera källor på ett korrekt sätt har biblioteken tagit fram resurser och riktlinjer om akademisk hederlighet som du kan använda dig av.  

Läs mer om akademisk hederlighet, att alltid ange dina källor – lub.lu.se

Lunds universitets gemensamma riktlinjer för plagiering (pdf, 328 KB, nytt fönster)

Din lärare kan alltid välja att låta Ouriginal granska din inlämningsuppgift i Canvas. Du kan läsa mer om hur det fungerar i studentguiden.  

Läs mer om uppgifter i Canvas som granskas av Ouriginal – canvas.education.lu.se

Peergrade 

Peergrade är en extern applikation som hanterar peer reviews, alltså kamratgranskningar. Peergrade används för närvarande enbart på kurser i Canvas som genomförs vid Ekonomihögskolan. 

Respondus 

Respondus Lockdown-browser används för övervakning av tentor. Respondus används för närvarande endast på kurser i Canvas som genomförs på LTH.

QPS 

Quality Progress System (QPS) är ett bedömningsverktyg som används på en del medicinska utbildningar. I QPS kan en lärare bedöma flera olika typer av examinationer, som exempelvis skriftliga prov, uppsatser, quizzar och färdighetsprov. Du kan läsa mer om QPS och bekanta dig med systemet i studentguiderna nedan. 

Information om QPS (på engelska) – student.med.lu.se

Studentguider på QPS webbsida – qps.orzone.com

Ibland sker examinationen via studentappen Ortrac Scholar. 

Ladda ner Ortrac Scholar på Orzones webbsida – orzone.com

Personlig tentamenskod till prov i QPS 

Vid prov i sal får du ett kodblad med din personliga kod när du checkar in hos provvakten i provsalen. 

Vid prov på distans får du kodbladet och inloggningsinstruktioner via e-post. Mejlets avsändare är Ortrac. Har du inte fått något mejl inför din tenta ska du höra av dig till kursadministratören. 

Respons och betyg på prov i QPS 

Efter genomfört prov har läraren möjlighet att skicka olika rapporter till dig. Det kan vara en kopia på dina svar, de rätta svaren, respons eller bara ditt betyg. Rapporterna skickas vanligtvis till din e-post och publiceras också på ditt konto i QPS under ”Tidigare prov”.

Foto. Två glada studenter som sitter framför en datorskärm och pratar.

Kontakt och support

Kontakta LU ServiceDesk om du behöver teknisk support i våra digitala verktyg.

LU ServiceDesk
servicedesk [at] lu [dot] se
+46 (0)46 222 9000