Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Digital examination

På den här sidan hittar du information om digitala verktyg som du kan stöta på när du ska skriva tenta eller bli bedömd på en uppgift. Läs mer om digitala tentor här nedan eller gå direkt till det verktyg du är intresserad av genom att klicka i listan.

Under de senaste åren har det blivit vanligare med digitala tentor. En del tentor skrivs i sal men på en låst dator – medan andra tentor genomförs helt och hållet på distans. På den här sidan hittar du information om de digitala verktyg som du kan behöva använda, men sammanhanget som verktygen används i ser olika ut på olika utbildningar. Det innebär att du i god tid behöver ta reda på vad som gäller för just din tenta och fråga din lärare eller kursadministratör om det är någonting som känns oklart. Exempel på frågor som är bra att ställa sig är: 

  • Behöver du ladda ner något program eller någon app inför tentan? 
  • Har du möjlighet att testa de digitala verktygen i förväg? 
  • Behöver du några inloggningsuppgifter för att komma åt tentan?
  • Vilka webbläsare fungerar med de verktyg du ska använda i samband med tentan?
  • Kommer din tenta att övervakas?  
  • Har du rätt till pedagogiskt stöd under tentan och hur långt i förväg behöver du i så fall meddela att du behöver det? 

Mer information om hur du kan behöva förbereda dig när en tenta övervakas på distans hittar du på följande länk:

Så förbereder du dig inför en digitalt övervakad tenta

Mer information om vad som gäller för dig som har rätt till pedagogiskt stöd under en digital tenta hittar du på följande länk:

Information om pedagogiskt stöd

DigiExam

Med hjälp av DigiExam kan du använda din egen dator för att skriva en tenta helt digitalt. På Lunds universitet är det framförallt utbildningar inom juridik som använder DigiExam för digitala tentor.

Information om DigiExam på Juridiska fakulteten – jur.lu.se

Peergrade 

Peergrade är en extern applikation till Canvas som kan användas för kamratgranskning. Peergrade används för närvarande bara på kurser på Ekonomihögskolan. Fråga din lärare om instruktioner om du behöver använda Peergrade.

Respondus 

Respondus Lockdown-browser används för övervakning av tentor. Respondus används för närvarande bara på kurser som genomförs på LTH. Fråga din lärare om instruktioner om du behöver använda Respondus.

QPS 

QPS (Quality Progress System) är ett verktyg som används för bedömning, systematisk återkoppling och kvalitetssäkring på medicinska och vårdvetenskapliga utbildningar vid Lunds universitet. Du kan läsa mer om QPS och bekanta dig med systemet i studentguiden som du hittar på länken nedan.

Information om QPS på Medicinska fakulteten – qps.education.lu.se

Foto. Två glada studenter som sitter framför en datorskärm och pratar.

Teknisk support

Kontakta LU ServiceDesk om du behöver teknisk support i våra digitala verktyg.

LU ServiceDesk
servicedesk [at] lu [dot] se (servicedesk[at]lu[dot]se)
+46 (0)46 222 9000