Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Lär dig korrekturläsa din egen text

Det kan vara svårt att se sina egna korrekturfel, inte minst om man suttit länge med en text och kanske ändrat både struktur och innehåll många gånger. Långa dagar framför en skärm kan göra en både trött i huvudet och blind för sin egen text.

Enstaka språkfel eller bortglömda ord har i och för sig inte jättestor betydelse för hur lätt din text är att förstå men sådana språkliga missar kan spela stor roll för hur professionell eller trovärdig du verkar. Det är därför en god idé att alltid avsätta tid i slutet av din skrivprocess för en ordentlig korrekturläsning.

Gör en plan

Bestäm redan i förväg vad korrekturläsningen ska resultera i. Ska du bara hitta feltryckta tangenter och missade ord eller behöver du också leta efter grammatiska otydligheter och tveksamt placerade kommatecken? Är det till och med så att du hoppas att korrekturläsningen ska skapa en tydligare röd tråd i texten eller åtgärda problem med dispositionen? Det är fråga om väldigt olika genomläsningar som tar olika lång tid, och man kan absolut inte räkna med att kunna göra allt samtidigt. Skapa alltså en tydlig plan för vad du söker efter i din korrekturläsning och avsätt tillräckligt mycket tid.

Byt perspektiv

Man brukar säga att man blir blind för sin egen text. Det betyder att man inte riktigt ser texten som den är utan som man tror att den är. Det är såklart svårt att hitta fel i sin text när man redan vet vad som står i den så det gäller att försöka byta perspektiv. Ett utmärkt tips på det här temat är att låta texten vila: lägg undan den i några timmar eller ännu hellre, om det finns tid, några dagar så att du hinner glömma bort dina exakta formuleringar. När du sedan återvänder till din text kommer du att märka att det är mycket lättare att se den utifrån och hitta fel och otydligheter. Om du inte har tid för vila är ett annat tips att skriva ut texten. Ofta får man en bättre överblick över texten på papper. Om du inte har tillgång till skrivare kan du testa att byta typsnitt för att lura ögat lite.

Ta reda på hur texten låter

Se alltid till att läsa din text högt innan du lämnar in den. Antingen läser du högt för dig själv eller, ännu hellre, för någon annan. När man läser tyst tenderar man att skynda sig förbi problematiska passager och inte riktigt läsa hela texten. Högläsning däremot kräver noggrannhet och engagemang. Ett alternativ är att låta någon annan läsa texten högt för dig medan du markerar passager där du tycker att din högläsare ”läser fel” eller stakar sig. Det går utmärkt att göra på telefon eller i ett videosamtal om man inte har någon tillgänglig person i hemmet.