Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Att läsa kurslitteratur på skärm

Många frågar vad som är bäst – att läsa på skärm eller på papper. Det är inte helt lätt att svara på eftersom mycket tyder på att det är en fråga om sammanhang, vana och personlig preferens. Även om det är svårt att säga vad som är bäst för just dig, är det bra att känna till att de flesta av oss inte läser på samma sätt på skärm som på papper. Här får du därför råd om vad du ska tänka på när du ska läsa digital kurslitteratur.

Fokus för den här texten är läsning av ”linjära” texter på vanlig datorskärm. Råden blir lite annorlunda om man läser texter med länkar och videor exempelvis, eller om man har tillgång till nyare teknik med skärmar som är bättre anpassade för läsning.

Reglera läshastigheten­

De flesta läser snabbare och ytligare på skärm. Det är en fördel när målet med läsningen är att uppfatta huvudtemat i en text, men blir ett problem när man vill nå en djupare eller mer nyanserad förståelse. Det är alltså en god idé att aktivt sakta ner om du märker att passagen du läser är svårare att förstå eller innehåller många olika komponenter – eller om du vet att du behöver minnas detaljer från texten.

Testa dig själv

Förutom att många av oss verkar förstå och minnas lite sämre när vi läser på skärm tenderar vi dessutom att överskatta hur mycket vi förstår och minns, på ett sätt som vi inte gör när vi läser tryckt text. Men det är möjligt att motverka den negativa effekten om man är medveten om den. Öva aktivt på skärmläsning genom att testa dig själv med jämna mellanrum istället för att bara läsa på. Pausa ofta och skriv ner huvudpoänger, nyckelord och dina egna kommentarer. Försök att titta upp och aktivt komma ihåg det du har läst istället för att bara backa tillbaka och skriva av direkt från skärmen.

Gör texten överblickbar

Det är svårare att få överblick över text när vi läser på skärm. Den fysiska upplevelsen av att bläddra, känna tyngden av pappret i handen och enkelt se var i texten vi befinner oss spelar roll för hur bra vi minns och koncentrerar oss. Det är svårt att helt återskapa den tryckta textens överblick på datorn, men i någon mån går det. Du kan anpassa dokumentet så att du ser en hel sida på skärmen när du läser. Att klicka fram en ny sida istället för att skrolla kräver mindre ansträngning och fokus, eftersom du inte behöver hålla reda på var i en rullande text du är i läsningen. I en del program kan du sätta två sidor bredvid varandra på skärmen, som i en uppslagen bok. Du kan anteckna i form av tankekartor eller andra mer visuellt överblickbara format – för att få en tydlig bild av var i texten du befinner dig. Ett annat tips är att lägga innehållsförteckningen framför dig på skrivbordet och bocka av i den allt eftersom du läser, för att få en fysisk förnimmelse av hur långt du kommit i texten och vad som finns kvar.

Låtsas att du läser en bok

Alla texter blir lika på skärm vilket gör att vi inte lika lätt skiljer dem från varandra i minnet. Det blir svårare att minnas vem som skrev vad och därmed hur texterna förhåller sig till varandra. Dessutom verkar många inte behandla texterna i datorn med samma allvar som böckerna i bokhyllan. Kanske känner du igen dig i att inte avsätta lika mycket tid eller anteckna lika mycket till digitala texter? Här gäller det att tänka till och släppa fram lite kreativitet. Kanske kan du anteckna i olika format eller färger för olika texter? Är det möjligt att befinna sig på olika ställen i rummet beroende på vilken text du läser? Kan du skapa egna framsidor till de digitala texterna? Du kan säkert komma på fler knep för att få digitala dokument att kännas mer verkliga och olika varandra.

Rensa bort distraktioner

Något som indirekt kan försvåra läsning på skärm är att man inte automatiskt relaterar datorn till enbart läsning, utan hela tiden i bakgrunden associerar till andra aktiviteter som man är van vid att använda datorn till. Kanske blir du rent av distraherad av notiser eller av ikoner som du ofta klickar på. Ansträng dig lite extra för att undanröja distraktioner när du ska läsa. Stäng ner program du inte använder, koppla ur internet och fyll skärmen med den aktuella texten så att du inte blir störd av annat som poppar upp.

Vila ögonen

En sista grej värd att nämna är att skärmläsning kan göra att man blir trött i ögonen eller får huvudvärk efter några timmar. Det innebär att det är ännu viktigare än vid pappersläsning att ta regelbundna pauser och aktivt arbeta med att fästa blicken på andra avstånd än skärmen eller blunda en stund så att ögonen får återhämta sig. Man kan också tänka på att inte läsa på skärm precis innan man ska sova, eftersom det kan störa sömnen.