Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Support och stöd

Har du frågor om din digitala studiemiljö som den här webbplatsen inte besvarat? Eller vill du ställa dina frågor under ett personligt möte eller i ett mejl?

Nedan listas en rad verksamheter på Lunds universitet som kan hjälpa dig med allt från tekniska problem till att må bra i studierna. Läs vidare för information om vad de gör och hur du kan gå till väga för att ta kontakt.

ServiceDesk

Hittar du inte hur du ska göra för att aktivera ditt studentkonto? Har du problem med att ansluta till Zoom eller ser du inte din kurs i Canvas? Behöver du hjälp att ansluta till internet på universitetet? 

På Lunds universitets webbplats finns information om studentkontot, hur du laddar ner programvaror som du får använda gratis som student och om uppkoppling till universitetets trådlösa nätverk. Men du kan också kontakta LU ServiceDesk för att få personlig teknisk support. De har inga fysiska besökstider, men du kan kontakta dem via deras självbetjäningsportal, du kan ringa till dem eller du kan skicka ett mejl. Kontaktuppgifter hittar du här nedanför. 

På självbetjäningsportalen kan du också hitta guider för exempelvis hur du använder din studentmejl eller installerar program på din dator. 

Läs mer om Lunds universitets IT-tjänster – lu.se

Gå direkt till självbetjäningsportalen – luservicedesk.service-now.com

Telefonnummer: 046-222 90 00 
Mejladress: servicedesk [at] lu [dot] se 

Biblioteken vid Lunds universitet 

Har du svårt att hitta materialet du behöver inför din uppsats? Behöver du hjälp att förstå hur man refererar på rätt sätt i akademiska texter? Eller vill du bara skriva ut ett dokument? 

Biblioteken vid Lunds universitet erbjuder undervisning om informationssökning, källvärdering och referenshantering. På biblioteken kan du skriva ut, kopiera och skanna. Du har även möjlighet att boka en bibliotekarie för att få individuell handledning i en informationsfråga. 

Klicka runt på bibliotekens webbplats eller hitta direkt till det bibliotek som är aktuellt för din utbildning på länkarna nedan. 

Gå till LU-bibliotekens startsida – lub.lu.se

Gå direkt till en lista över alla bibliotek inom Lunds universitet – lub.lu.se 

Läs de särskilda låneanvisningar som gäller för distansstudenter – lub.lu.se

Pedagogiskt stöd 

Har du en varaktig funktionsnedsättning som exempelvis ADHD, dyslexi eller synnedsättning? Skulle du ha nytta av att undervisning och examination anpassades efter dina behov? 

Då kan du göra en ansökan om pedagogiskt stöd. Läs mer om pedagogiskt stöd i digitala studiemiljöer eller gå direkt till deras webbplats där du kan få mer information om Pedagogiskt stöd i allmänhet och ansöka. 

Information om pedagogiskt stöd i digitala studiemiljöer

Gå direkt till Pedagogiskt stöd – lu.se

Studenthälsan

Oroar du dig mycket över din studiesituation? Tenderar du att skjuta upp pluggandet till sista stund? Eller får du ångest inför vissa moment i undervisningen? 

Studenthälsan erbjuder stöd om du upplever din studiesituation som svår att hantera. På deras hemsida hittar du massor av praktiska råd – om stress, oro och nedstämdhet men också om exempelvis sömn, motion och sexuell hälsa.  

Studenthälsan erbjuder också samtalsstöd för dig som behöver hjälp vidare, och du kan delta i workshoppar, kurser eller föreläsningar hos dem. 

Gå till Studenthälsan – lu.se

Studieverkstaden  

Tycker du att det är svårt att planera din tid eller begriper du inte hur du ska lyckas läsa allt på kurslitteraturlistan?  

Om du tycker att det känns svårt att bygga upp en bra studieteknik själv kan du boka individuell handledning hos Studieverkstaden. De kan hjälpa dig med strategier för planering, läsning eller skrivande. De kan också ge dig textrespons på uppsatser och skrivuppgifter. 

Läs mer om vad Studieverkstaden erbjuder och boka en tid – lu.se

Se Studieverkstadens filmer om studieteknik i Canvas – canvas.education.lu.se (kräver inloggning)

Studentkåren och studentombudet 

Tycker du att någonting i din undervisning känns konstigt eller orättvist? Har du frågor om vad som är okej och inte på universitetet? 

För varje ämnesområde på Lunds universitet finns en studentkår. Till kåren kan du när som helst vända dig för allmänna frågor eller för att rapportera om du ser ett problem i undervisningen. Kårerna har ett nära samarbete med Studentombudet som kan ge råd i frågor som exempelvis har att göra med dålig information om kurser, problem med bedömning eller anklagelser om fusk.  

Läs mer om Lunds universitets studentkårer – lu.se

Kontakta studentombudet direkt – studentombudet.se

Har du problem med internet eller Eduroam?

Kontakta Lunds universitets tekniska support.
Telefonnummer: 046-222 90 00 
Mejladress: servicedesk [at] lu [dot] se