Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Inspera

Inspera är ett digitalt verktyg för tentor. Inspera kan användas för att ersätta papper och penna under en vanlig salstenta eller för tentor som genomförs helt digitalt på distans. 

Om du ska skriva en salstenta i Inspera behöver du antagligen använda Safe exam browser, ett program som låser din dator så att du inte kan komma åt andra program eller filer medan du genomför din tenta. Om du ska använda din egen dator på tentan måste du själv ladda ner Safe exam browser i förväg och testa att göra en demotenta i Inspera för att vara säker på att du kan starta tentan. Testa inför varje ny tenta även om du har använt Inspera och Safe exam browser förut eftersom det kan ha kommit nya uppdateringar sedan dess. Klicka på länken här nedanför för mer information om hur du laddar ner Safe exam browser och hur du testar att allt fungerar som det ska. 

Gå vidare till vår Insperaguide i Canvas – canvas.education.lu.se

Om du ska skriva en tenta i Inspera helt på distans behöver du antagligen inte använda Safe exam browser, men dubbelkolla för säkerhets skull. Ska du skriva en tenta i Inspera utan Safe exam browser behöver du inte ladda ner något på din dator. Det innebär att din dator inte låses under tentan och du kan komma åt exempelvis nedladdade e-böcker medan du skriver.

Tillgänglighet i Inspera

Inspera ger lärarna valet att tillåta stavningskontroll och text-till-tal-programvara. Om du har rätt till sådant stöd – kontakta i god tid din lärare för att fråga om det är möjligt just i den aktuella tentan. Du har alltid möjlighet att ändra textstorleken inne i Inspera, genom att gå in i menyn i högra hörnet och välja Textstorlek. Det behöver inte din lärare godkänna. På samma ställe aktiverar du text-till-tal om läraren har slagit på det på tentan.

Information om riktat pedagogiskt stöd i digitala studiemiljöer

Respons och betyg i Inspera

När tentan är rättad kan du i de flesta fall se resultatet och eventuella kommentarer genom att logga in i Inspera och gå till ditt arkiv. Om läraren har gjort inställningar som gör att du får se poängen på dina tentafrågor hittar du dem inne i själva tentan. Du kan vanligtvis ladda ner din tenta från Inspera efter att den har rättats.

Teknisk support

Kontakta LU Servicedesk om du behöver teknisk support i våra digitala verktyg.

LU Servicedesk
servicedesk [at] lu [dot] se (servicedesk[at]lu[dot]se)
+46 (0)46 222 9000