Zoom
Zoom är ett verktyg för digitala möten, föreläsningar och gruppdiskussioner som numera är en stor del av vardagen på universitetet.
Kanske hålls en del av din undervisning i Zoom och då behöver du ladda ner Zoom och logga in via universitetet för att kunna delta. Om du loggar in i Zoom med ditt studentkonto skapas automatiskt ett LU-konto i Zoom. Det finns en gratis-version av Zoom, men i den är inte dina uppgifter skyddade på samma sätt. Dessutom är ofta Zoom-undervisning stängd för alla utom LU-anslutna användare.
Ladda ner och logga in i Zoom – canvas.education.lu.se
Om du känner dig osäker på att allt fungerar som det ska när du loggar in i Zoom kan du testa att logga in i ett test-rum. Om du kommer in i rummet betyder det att allt fungerar och att du är redo för ett Zoom-möte där man behöver vara inloggad.
Zoom används inte bara för lärarledd undervisning utan du kan också som student använda ditt Zoom-konto från universitetet för att exempelvis grupparbeta, spela in material till dina studier eller genomföra intervjuer för din uppsats. Som student har du samma behörighet till Zoom som dina lärare har. Läs mer nedan om de olika användningsområdena för Zoom.
Föreläsningar och lektioner i Zoom
I Zoom finns en rad funktioner som kan vara bra att ha koll på för att kunna hänga med i möten och undervisning. De vanligaste, som att dela skärm eller gå in och ut ur ett digitalt grupprum (breakout room) finns att läsa om i studentguiden.
Läs mer om att använda funktioner i Zoom i Canvas studentguide – canvas.education.lu.se
I Zoom kan man välja att visa sig själv med video, att delta med bara ljud eller att lyssna utan att själv delta. Olika undervisningssituationer kräver olika typer av deltagande. Om undervisningstillfället är obligatoriskt kan du behöva ha din kamera på för att läraren eller tentavakten ska veta att du är du, men även om inte läraren kräver det finns det goda skäl att visa sig själv med video – till exempel känner du dig nästan säkert mer engagerad i undervisningen om du har kameran igång.
Fem anledningar att sätta igång kameran i Zoom
Opponering och muntlig presentation i Zoom
Om du läser en kurs där all eller en stor del av undervisningen är digital är det möjligt att du också kommer att göra en muntlig presentation i Zoom. Om du skriver uppsats på distans till exempel kanske opponeringen genomförs i Zoom.
När du själv ska presentera i Zoom behöver du ha extra koll på mikrofonen och högtalaren i din dator. Du måste både höra och höras. Ibland behövs hörlurar med mikrofon för att ljudet ska bli bra.
Det är också en god idé att pröva funktionen Dela skärm, eller Share Screen, i Zoom. Med den kan du dela det som syns och hörs på din egen skärm med andra deltagare i Zoom-rummet. Du kan exempelvis dela en powerpoint-presentation eller ett word-dokument som du själv skriver i inför de andra. Men du kan också visa en video eller använda funktionen Whiteboard – den innebär att både du och de andra i mötet kan skriva på en vit skärm, som om det vore en fysisk whiteboard.
Du kan testa en del funktioner i universitetets test-rum som vi länkar till här ovanför, men det allra bästa sättet att förstå hur alla Zoom-funktioner fungerar i praktiken är att starta ett möte med några kursare eller kompisar och testa er fram tillsammans. Då kan ni pröva hur det syns för andra när någon delar skärm och hur man går till väga för att skriva på en digital whiteboard inuti Zoom, till exempel. Det är svårt att helt få grepp om det om man testar ensam.
Grupparbete i Zoom
Som student har du samma tillgång till Zoom som dina lärare. Du kan alltså skapa och schemalägga egna möten, bjuda in andra, dela skärm och skapa breakout-rum (grupprum). Det innebär att ni kan grupparbeta i Zoom utan lärarens närvaro, men också att ni exempelvis kan träffas i en studiegrupp före eller efter föreläsningarna för att diskutera och repetera.
Starta ett möte i Zoom – canvas.education.lu.se
Funktioner i Zoom – canvas.education.lu.se
Att grupparbeta i Zoom kan ha flera fördelar jämfört med att träffas fysiskt. Till exempel kan alla se samma sak samtidigt på skärmen utan att ni har tillgång till en projektor eller en whiteboard. Alla kan delta på lika villkor även om någon exempelvis bor långt bort och inte har samma möjligheter att ta sig till campus. Klicka på länken nedan för tips om hur ni kan tänka för att strukturera ett digitalt grupparbete.
Effektiva grupparbeten med digital mötesteknik
Inspelningar i Zoom
På en del kurser kan du bli ombedd att göra en inspelning i Zoom och ladda upp som en del av en examinationsuppgift. Du kan spela in det som visas på skärmen i Zoom, oavsett om det är en presentation, en gruppdiskussion eller din delade skärm. Om inspelningen ska lämnas in på Canvas kan du sedan ladda upp den till ditt mediafilsbibliotek i Studio i Canvas och lämna in den därifrån. I Studios studentguide kan du läsa mer om det.
Studioguiden – canvas.education.lu.se
Inspelningsfunktionen i Zoom kan också användas för att exempelvis spela in intervjuer som du gör till en uppsats eller uppgift. Men kom ihåg att du alltid måste informera mötesdeltagarna om att de kommer att bli filmade. Zoom skickar ut ett automatiskt meddelande när inspelningen startar, men du måste också säga till i förväg.
Tentor i Zoom
På en del utbildningar vid Lunds universitet övervakas tentor på distans via Zoom. Läs mer om hur det går till och hur du kan behöva förbereda dig genom att klicka på Digital tentaövervakning i menyn.

Teknisk support
Kontakta LU ServiceDesk om du behöver teknisk support i våra digitala verktyg.
LU ServiceDesk
servicedesk [at] lu [dot] se (servicedesk[at]lu[dot]se)
+46 (0)46 222 9000