Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Zoom är ett digitalt mötesverktyg som på Lunds universitet används till undervisning, examination och möten, både på distanskurser och som digitalt komplement på campuskurser.

Som student vid Lunds universitet har du tillgång till en licensierad version av Zoom, kallad LU-Zoom, genom att logga in i Zoom med ditt studentkonto. Om du blir inbjuden till föreläsningar, seminarier eller möten av någon på Lunds universitet behöver du i regel vara inloggad med ditt studentkonto för att komma in på mötet. 

Som student kan du också själv använda Zoom till exempelvis grupparbeten, intervjuer eller inspelningar. När du är inloggad i Zoom med ditt studentkonto har du ingen tidsbegränsning på mötena du skapar och dina data lagras på ett säkert sätt.  

Du kan använda webbversionen för Zoom eller ladda ner appen – tänk bara på att logga in med studentkontot. Instruktioner om hur du loggar in på rätt sätt och använder LU-Zoom hittar du i vår guide på Canvas.

Om att ladda ner och logga in i LU-Zoom – canvas.education.lu.se

Föreläsningar och undervisning i Zoom 

I Zoom finns en rad funktioner som kan vara bra att ha koll på för att kunna hänga med i möten och undervisning. Förbered dig genom att läsa i studentguiden. Där finns instruktioner om hur du delar skärm, går in och ut ur ett digitalt grupprum (breakout room), använder chatten och mycket mer.

Om att använda funktioner i Zoom – canvas.education.lu.se

I Zoom kan man välja att visa sig själv med video, att delta med bara ljud eller att lyssna utan att själv delta. Olika undervisningssituationer kräver olika typer av deltagande. Om undervisningstillfället är obligatoriskt kan du behöva ha din kamera på för att läraren ska veta att du är du, men även om inte läraren kräver det finns det goda skäl att visa sig själv med video – till exempel känner du dig nästan säkert mer engagerad i undervisningen om du har kameran igång. 

Fem anledningar att sätta igång kameran i Zoom

Muntliga presentationer i Zoom 

Om du läser en kurs där all eller en stor del av undervisningen är digital är det möjligt att du också kommer att göra en muntlig presentation i Zoom. Om du skriver uppsats på distans till exempel kanske opponeringen genomförs i Zoom. 

När du själv ska presentera i Zoom behöver du ha extra koll på mikrofonen och högtalaren i din dator. Du måste både höra och höras. Ibland behövs hörlurar med mikrofon för att ljudet ska bli bra. 

Det är också en god idé att pröva funktionen Dela skärm, eller Share Screen, i Zoom. Med den kan du dela det som syns och hörs på din egen skärm med andra deltagare i Zoom-rummet. Du kan exempelvis dela en powerpoint-presentation eller ett word-dokument som du själv skriver i inför de andra. Men du kan också visa en video eller använda funktionen Whiteboard – den innebär att både du och de andra i mötet kan skriva på en vit skärm, som om det vore en fysisk whiteboard.  

Det allra bästa sättet att förstå hur alla Zoom-funktioner fungerar i praktiken är att starta ett möte med några kursare eller kompisar och testa er fram tillsammans. Då kan ni pröva hur det syns för andra när någon delar skärm och hur man går till väga för att skriva på en digital whiteboard inuti Zoom, till exempel. Det är svårt att helt få grepp om det om man testar ensam. 

Grupparbete i Zoom 

Som student har du samma tillgång till Zoom som dina lärare. Du kan alltså skapa och schemalägga egna möten, bjuda in andra, dela skärm och skapa breakout-rum (grupprum). Det innebär att ni kan grupparbeta i Zoom utan lärarens närvaro, men också att ni exempelvis kan träffas i en studiegrupp före eller efter föreläsningarna för att diskutera och repetera. 

Starta ett möte i Zoom – canvas.education.lu.se

Funktioner i Zoom – canvas.education.lu.se

Att grupparbeta i Zoom kan ha flera fördelar jämfört med att träffas fysiskt. Till exempel kan alla se samma sak samtidigt på skärmen utan att ni har tillgång till en projektor eller en whiteboard. Alla kan delta på lika villkor även om någon exempelvis bor långt bort och inte har samma möjligheter att ta sig till campus. 

Inspelningar i Zoom 

På en del kurser kan du bli ombedd att göra en inspelning i Zoom och ladda upp som en del av en examinationsuppgift. Du kan spela in det som visas på skärmen i Zoom, oavsett om det är en presentation, en gruppdiskussion eller din delade skärm. Om inspelningen ska lämnas in på Canvas kan du sedan ladda upp den till ditt mediafilsbibliotek i Studio, som är ett videoverktyg som är integrerat i Canvas, och lämna in den därifrån. I Studios studentguide kan du läsa mer om hur Studio fungerar. 

Studioguiden – canvas.education.lu.se

Inspelningsfunktionen i Zoom kan också användas för att exempelvis spela in intervjuer som du gör till en uppsats eller uppgift. Men kom ihåg att du alltid måste informera mötesdeltagarna om att de kommer att bli filmade. Zoom skickar ut ett automatiskt meddelande när inspelningen startar, men du måste också säga till i förväg.

Tentor i Zoom

På en del utbildningar vid Lunds universitet övervakas tentor på distans via Zoom. Läs mer om hur det går till och hur du kan behöva förbereda dig på länken nedan.

Så förbereder du dig inför en digitalt övervakad tenta

Teknisk support

Kontakta LU Servicedesk om du behöver teknisk support i våra digitala verktyg.

Mejl: servicedesk [at] lu [dot] se (servicedesk[at]lu[dot]se)

Studentsupport i Zoom