Sluta multitaska – få bättre fokus
Våra hjärnor fungerar bäst om de får fokusera på bara en sak i taget. Det är forskningen överens om. När vi tvingar hjärnan att göra flera saker samtidigt hämnas den genom att göra ett dåligt jobb. Problemet är att de flesta av oss inte märker det eftersom vi är så vana vid ett splittrat fokus.
Det kan kännas som en effektiv lösning att kolla mejlen samtidigt som man lyssnar på en föreläsning eller att läsa in litteraturen samtidigt som man skriver på hemtentan. Men det här sättet att arbeta leder inte bara till att vi gör fler misstag för att vi fokuserar sämre utan också till att varje aktivitet sammanlagt tar längre tid. Vi slösar alltså tid när vi tror att vi sparar tid.
Varför är vi så dåliga på multitasking?
Faktum är att det inte bara är svårt för oss att göra flera saker samtidigt – det är omöjligt. Det som händer när vi försöker är att vi snabbt skiftar fokus mellan olika uppgifter och därmed ständigt stör vår egen koncentration. Varje gång vi avbryter en aktivitet för att kolla mobilen, svara på en fråga eller kolla vad det är som låter tar det en stund innan vi är tillbaka på samma fokusnivå som tidigare.
Den som deltar i undervisning via en dator eller mobiltelefon har ofta sämre förutsättningar att fokusera än den som sitter i ett fysiskt klassrum – eftersom det finns mängder med andra saker att göra bara något klick eller en ögonrörelse bort. Det finns till och med forskning som visar att man fokuserar sämre bara av att veta om att ens mobil är i rummet.
Börja unitaska – fem konkreta tips!
Det finns alltså ingen poäng med att försöka bli bättre på multitasking om du vill bli mer effektiv i ditt pluggande utan det smarta valet är att öva upp din förmåga att göra en sak i taget, alltså att unitaska.
1. Planera i förväg
Ofta multitaskar vi för att vi inte har en plan. Så en första åtgärd för att bli bättre på att göra en sak i taget är att planera för det redan i förväg. Avsluta varje arbetspass med att göra en att göra-lista för nästa.
Läs mer om hur du skriver en bra att göra-lista
Planera också för pauserna i förväg. Planera lagom långa paus-aktiviteter som gärna innebär rörelse och helst inte innefattar en skärm. Den som arbetar hemifrån kan till exempel göra praktiska sysslor i korta pauser, som att diska eller vika tvätt. Den som har skrivit ”bädda sängen” som en avgränsad paus-aktivitet riskerar inte att hamna i ett oändligt skrollande eller klickande som inverkar på nästa arbetspass.
2. Ställ en klocka
När du sedan sätter dig för att plugga väljer du ut ett delmål: en specifik arbetsuppgift som du ska arbeta med under en viss bestämd tid. Skriv ner vad delmålet går ut på och vad du vill få för resultat när det är färdigt. Sätt sedan klockan och fokusera på ditt delmål tills den ringer. Fundera över hur länge det är rimligt att fokusera på delmålet – ofta är 30–45 minuter lagom innan det är dags för en kort paus.
3. Kartlägg vad som distraherar dig
Varje gång du blir distraherad av något under tiden du arbetar med ditt delmål – skriv ner distraktionen på ett papper bredvid dig. Skriv ner både tankar du får som inte har med delmålet att göra och yttre distraktioner. Det finns två anledningar till att det här är en bra idé. För det första är det lättare att släppa tanken på något som du skrivit ner. Många av oss ägnar massor av energi åt att hålla olika praktiska kom-ihåg i huvudet för att vi lurar oss själva att det är mer effektivt, men om du skriver ner sådant som är viktigt att komma ihåg kan du ägna din fulla kapacitet åt det aktuella delmålet istället.
För det andra kan du lära dig mycket om dig själv genom att studera distraktionerna i efterhand. Utifrån listan – finns det någonting du kan göra för att bli mindre distraherad? Om du ständigt blir störd av olika ljud kanske du borde testa öronproppar. Om du märker att du oroar dig mycket för att hinna med allt kanske du ska ändra dina planeringsstrategier. Om du ofta kollar mobilen kanske den borde stängas av när du pluggar.
4. Göm mobilen
I en studie om hur fokus påverkas av mobiler fick tre grupper lösa olika typer av kognitivt krävande uppgifter samtidigt som de fick ha sin mobil avstängd i närheten. Grupp ett hade den på bordet framför sig med skärmen nedåt, grupp två hade den i fickan eller i väskan och grupp tre fick lämna den i ett annat rum. Det visade sig att grupp tre klarade uppgifterna bäst och grupp ett sämst.
Forskarna förklarar att bara vetskapen om att deltagarna skulle kunna kolla sin mobil ledde till multitasking, eftersom hjärnan aktivt måste lägga energi på att inte falla för frestelsen. Om du har en smart mobil eller klocka ska du alltså gömma den så långt bort som möjligt när du ska koncentrera dig. Allra viktigast är det här om du använder din mobil mycket – de som angav i studien att de var beroende av sin mobil i vardagen fick ännu sämre resultat på testerna.
Vill du veta mer om mobilers påverkan på koncentrationen? Då kan du läsa studien "Brain drain: the mere presence of one’s own smartphone reduces available cognitive capacity".
Läs hela studien om mobilers påverkan på koncentrationen här – journals.uchicago.edu
5. Automatisera enkla arbetsuppgifter
Det finns trots allt en sak du kan göra för att bli bättre på multitasking: att öva upp enklare färdigheter så att du så småningom kan göra dem utan att tänka på dem. Du kan till exempel ägna tid åt att lära dig funktioner i Canvas eller Word så du inte behöver tänka aktivt på dem när du använder datorn för studierna. Eller du kan plugga in begrepp och ämnesord separat för att slippa slå upp dem när du läser kurslitteraturen. Lär dig hur man hänvisar så slipper du leta i olika guider när du ska skriva din hemtenta. Men! Börja inte lära dig alla kortkommandon på datorn som en prokrastineringsåtgärd när du har fem timmar kvar till inlämning eller borde läsa inför föreläsningen – planera in automatiseringen när du har gott om tid och kan fokusera på bara det.