Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Studiestöd

Har du frågor om din digitala studiemiljö som den här webbplatsen inte besvarat? Eller vill du ställa dina frågor under ett personligt möte eller i ett mejl?

Nedan listas en rad verksamheter på Lunds universitet som kan hjälpa dig med allt från att skriva ut ett dokument till att må bra i studierna. Läs vidare för information om vad de gör och hur du kan gå till väga för att ta kontakt.

Biblioteken vid Lunds universitet 

Har du svårt att hitta materialet du behöver inför din uppsats? Behöver du hjälp att förstå hur man refererar på rätt sätt i akademiska texter? Eller vill du bara skriva ut ett dokument?

Biblioteken vid Lunds universitet erbjuder undervisning om informationssökning, källvärdering och referenshantering. På biblioteken kan du skriva ut, kopiera och skanna. Du har även möjlighet att boka en bibliotekarie för att få individuell handledning i en informationsfråga. 

Biblioteken kan även stötta dig som har läs- och skrivsvårigheter. Ta kontakt med ditt fakultetsbibliotek för att få anpassad kurslitteratur, skaffa ett konto i Legimus och få tillgång till talböcker till exempel. 

Läs mer om Läs- och skrivstöd på LU-bibliotekens webbsida – lub.lu.se

Klicka runt på bibliotekens webbplats eller hitta direkt till det bibliotek som är aktuellt för din utbildning på länkarna nedan. 

Gå till LU-bibliotekens startsida – lub.lu.se

Gå direkt till en lista över alla bibliotek inom Lunds universitet – lub.lu.se 

Läs de särskilda låneanvisningar som gäller för distansstudenter – lub.lu.se

Pedagogiskt studentstöd 

Har du en varaktig funktionsnedsättning som exempelvis ADHD, dyslexi eller synnedsättning? Skulle du ha nytta av att undervisning och examination anpassades efter dina behov? 

Då kan du göra en ansökan om riktat pedagogiskt stöd. Läs mer om riktat pedagogiskt stöd i digitala studiemiljöer eller gå direkt till Pedagogiskt studentstöds webbplats där du kan få mer information och ansöka. 

Information om riktat pedagogiskt stöd i digitala studiemiljöer

Gå direkt till Pedagogiskt studentstöd – lu.se

Studenthälsan

Oroar du dig mycket över din studiesituation? Tenderar du att skjuta upp pluggandet till sista stund? Eller får du ångest inför vissa moment i undervisningen? 

Studenthälsan erbjuder stöd om du upplever din studiesituation som svår att hantera. På deras hemsida hittar du massor av praktiska råd – om stress, oro och nedstämdhet men också om exempelvis sömn, motion och sexuell hälsa.  

Studenthälsan erbjuder också samtalsstöd för dig som behöver hjälp vidare, och du kan delta i workshoppar, kurser eller föreläsningar hos dem. 

Gå till Studenthälsan – lu.se

Studieverkstaden  

Tycker du att det är svårt att planera din tid eller begriper du inte hur du ska lyckas läsa allt på kurslitteraturlistan?  

Om du tycker att det känns svårt att bygga upp en bra studieteknik själv kan du boka individuell handledning hos Studieverkstaden. De kan hjälpa dig med strategier för planering, läsning eller skrivande. De kan också ge dig textrespons på uppsatser och skrivuppgifter. 

Läs mer om vad Studieverkstaden erbjuder och boka en tid – lu.se

Se Studieverkstadens filmer om studieteknik i Canvas – canvas.education.lu.se (kräver inloggning)

Studentkåren och studentombudet 

Tycker du att någonting i din undervisning känns konstigt eller orättvist? Har du frågor om vad som är okej och inte på universitetet? 

För varje ämnesområde på Lunds universitet finns en studentkår. Till kåren kan du när som helst vända dig för allmänna frågor eller för att rapportera om du ser ett problem i undervisningen. Kårerna har ett nära samarbete med Studentombudet som kan ge råd i frågor som exempelvis har att göra med dålig information om kurser, problem med bedömning eller anklagelser om fusk.  

Läs mer om Lunds universitets studentkårer – lu.se

Kontakta studentombudet direkt – studentombudet.se

Har du problem med att ansluta till universitetets nät?

Kontakta Lunds universitets tekniska support.
Telefonnummer: 046-222 90 00 
Mejladress: servicedesk [at] lu [dot] se (servicedesk[at]lu[dot]se)