Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Canvas är Lunds universitets gemensamma lärplattform och antagligen ett av de digitala verktyg som du använder absolut mest under din studietid.

Det är oftast i Canvas som kursmaterial delas ut, uppgifter ska lämnas in och kontinuerlig kursinformation förmedlas. Mejlfunktionen i Canvas är också ofta det lättaste sättet att skicka meddelanden till dina lärare.

Ibland samlas en hel utbildning på en enda Canvas-yta som uppdateras efter hand, ibland får du tillgång till en ny Canvas-yta för varje ny delkurs – det beror på hur din utbildning är uppbyggd. Men oavsett upplägg har du allt material från dina studier samlat i Canvas och kan gå tillbaka till tidigare kurser och repetera när det behövs. 

Canvas har massor av funktioner, men lärarna använder oftast inte alla. På en del kurser genomförs stora delar av undervisningen och examinationen i Canvas, på andra kurser är det bara där du ser ditt schema och kan ladda ner lärarens presentationer. Vilka funktioner du ser inne på en specifik Canvas-yta beror på vilka inställningar läraren har gjort. Det innebär att Canvas inte alltid ser likadant ut på olika kurser. 

Om du behöver hjälp med att komma igång med Canvas finns en guide anpassad för studenter. 

Gå vidare till vår studentguide i Canvas – canvas.education.lu.se

Du kan använda Canvas i datorn men också ladda ner en app till din telefon. 

Läs om appen i studentguiden – canvas.education.lu.se

Grupparbete i Canvas 

Alla i din klass har en gemensam yta i Canvas som läraren bestämmer hur den ser ut. Men om du går med i eller blir indelad i en grupp i Canvas får ni en egen gruppsida som bara ni i gruppen och läraren har tillgång till – inte de andra i klassen. Det blir som en kursyta i Canvas men i miniatyr. Här kan ni dela filer med varandra, skicka meddelanden, diskutera och skapa sidor tillsammans. Kanske kommer ni att vilja kommunicera även på andra sätt i grupparbetet men er egen gruppsida i Canvas är bra på så sätt att alla har tillgång till den, så kommunikationen blir på lika villkor.

Läs om grupper och samarbeten i studentguiden – canvas.education.lu.se

Inlämningsuppgifter och quiz i Canvas 

På de flesta kurser kommer du att vid ett eller flera tillfällen lämna in uppgifter i Canvas. Hur du hittar uppgifterna beror på hur din lärare har valt att bygga upp just din kurs i Canvas. Ofta länkar läraren till uppgifterna på en aktuell sida eller modul i Canvas men du kan också behöva klicka dig fram via ”Uppgifter” i menyn inne i en Canvas-kurs. 

Att lämna in ett grupparbete går till precis likadant som att lämna in en individuell inlämningsuppgift. En person i gruppen lämnar in arbetet men det kommer att räknas som inlämnat för alla som ingår i gruppen.  

Läs om hur du lämnar in en uppgift i studentguiden – canvas.education.lu.se

Det kan hända att din lärare vill att du ska ladda upp din uppgift i ett särskilt filformat. Då kan du behöva ladda ner Word eller skanna in en handskriven text. Information om hur du går till väga då hittar du via länken nedan. 

Så laddar du ner Office-paketet gratis som student

En del uppgifter lämnar du inte bara in i Canvas utan de genomförs helt och hållet i Canvas, exempelvis i quiz-funktionen. Ibland kan du välja att göra ett quiz för att testa dig själv och ibland används quiz-funktionen för tentor på en bestämd tid när man bara har en chans på sig och det krävs lösenord för att logga in. Quizen kan bestå av flervalsfrågor eller öppna frågor.  

Läs om quiz i studentguiden – canvas.education.lu.se

I Canvas finns testmiljöer där du kan pröva att göra quiz och inlämningar hur många gånger du vill utan att något syns för din lärare. Särskilt inför en tenta eller viktigare uppgift kan det vara bra att testa de verktyg du ska använda i förväg så att du kan fokusera på att plugga till tentan och inte behöver oroa dig för tekniken. Klicka på länken nedan och välj att gå med i kursen så kommer du åt testerna. 

Testa att göra inlämningar och quiz i Canvas testkurs – canvas.education.lu.se

Om din inlämningsuppgift inkluderar att du ska spela in eller ladda upp en video eller ljudfil kan du läsa mer om det på sidan som handlar om Studio, Canvas eget videoverktyg. 

Information om Studio

Tillgänglighetsverktyg och riktat pedagogiskt stöd 

Du som har beviljat riktat pedagogiskt stöd och har rätt till förlängd tid på tentor eller uppgifter kan få en deadline i Canvas som skiljer sig från den som dina kurskamrater utan riktat pedagogiskt stöd har. Du kan läsa mer om hur det beslutet fattas på sidan om riktat pedagogiskt stöd. 

Gå till Pedagogiskt studentstöds hemsida – lu.se

Läs om riktat pedagogiskt stöd i digitala studiemiljöer

I Canvas finns också funktioner som gör att du kan lyssna på innehåll istället för att läsa eller omvandla kursinnehåll till olika filformat. Funktionerna heter Ally och Avancerad läsare och är utformade i första hand för dig som har en funktionsnedsättning, men vem som helst kan ha nytta av att variera sitt läsande och ta till sig innehåll i olika format. Läs mer om tillgänglighet i Canvas i studentguiden. 

Läs om Ally och Avancerad läsare i studentguiden – canvas.education.lu.se

Om du har en mentor från Pedagogiskt studentstöd kan hen få tillgång till din kurs i Canvas. Skriv ett mejl till digital [at] education [dot] lu [dot] se och meddela vilken/vilka kurs/er det gäller, vad du heter och vad din mentor heter.

Läs gärna också mer om de tillgänglighetsverktyg som Lunds universitet erbjuder samtliga studenter. 

Information om tillgänglighetsverktyg

Betyg och respons 

Du kan få betyg eller respons direkt i Canvas – som textkommentarer, en bifogad fil eller videokommentar – men det är också möjligt att din lärare lämnar ut sin respons på något annat sätt, via mejl eller i klassrummet. Om du känner dig osäker på om du har fått respons eller inte vet var du ska hitta lärarens kommentarer är det alltid bäst att fråga läraren på kursen.  

Läs om feedback och bedömning i studentguiden – canvas.education.lu.se

Teams

Teams är ett verktyg som finns integrerat i Canvas och som kan användas för att chatta och hålla digitala möten. Det kan också integreras med andra Office 365-verktyg för att skapa ett samarbetsutrymme för grupparbeten, alltså en plats där ni kan samla filer och anteckningar som alla i gruppen har tillgång till. 

Du kan läsa mer i Canvas-guiden om hur du går till väga om du blir inbjuden till ett Teams-möte eller själv vill skapa ett möte via Canvas textredigeringsverktyg.

Teamsguiden – canvas.education.lu.se

Teknisk support

Kontakta LU Servicedesk om du behöver teknisk support i våra digitala verktyg.

LU Servicedesk
servicedesk [at] lu [dot] se (servicedesk[at]lu[dot]se)
+46 (0)46 222 9000