Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Gratis programvaror

Som student vid Lunds universitet har du gratis tillgång till olika programvaror som du kan behöva använda i dina studier, exempelvis Microsoft Word, SPSS och Matlab.

Office 365 

Office 365, det vill säga Word, PowerPoint och Excel till exempel, kan du som är student vid Lunds universitet använda gratis på din egen dator. Klicka på länken nedan för att få information om hur du får tillgång till programmen via ditt studentkonto. 

Se instruktioner för inloggning till Office 365 i självbetjäningsportalen

Du kan behöva aktivera Office efter att du laddat ner det. Då klickar du i att du redan har ett konto och använder samma uppgifter för att aktivera som du använde när du loggade in.

Matematikprogram

Många studenter, framförallt på LTH, använder matematikprogrammen Matlab och Comsol. Lunds universitet har användarlicenser för dessa program som täcker alla studenter vid Lunds universitet. Klicka på länken och logga in med ditt studentkonto för att ladda ner programvaran.

Logga in med studentkonto och ladda hem Matlab och Comsol – program.ddg.lth.se

MATLAB Grader är integrerad i Canvas vilket gör det möjligt för din lärare att använda MATLAB-kodningsproblem direkt i din kurs. Du kan därför stöta på det i en Canvas-uppgift.

Skanner-appar

Det finns flera olika gratis-appar som kan hjälpa dig att omvandla ett foto till ett dokument – till exempel om din Canvas-inlämningsuppgift kräver det. Nedan hittar du ett par exempel på sådana appar. 

Genius Scan hjälper dig omvandla pappersdokument till flersidiga pdf-filer med hjälp av en mobilkamera.  

Genius Scan för iPhone – apps.apple.com

Genius Scan för Android – play.google.com

Office Lens möjliggör att du omvandlar bilder till Pdf-, Word-, PowerPoint- eller Excel-filer. 

Office Lens för iPhone – apps.apple.com

Office Lens för Android – play.google.com

Programförmedlingen vid Lunds universitet

Via Lunds universitets programförmedling kan du ladda ner en mängd program som du kan behöva i studierna, till exempel SPSS, Maple och EndNote, förutsatt att du är uppkopplad på universitetets nät. Du kan koppla upp dig till universitetsnätet även hemifrån genom att använda VPN. Se länken nedan för information om hur det fungerar. Om du behöver hjälp med uppkopplingen eller nedladdningen kan du alltid kontakta Lunds universitets tekniska support, men tänk på att de inte kan ge support när det gäller att använda programmen – för hjälp med det får du vända dig till din lärare eller handledare.

Läs mer om vilka program som är tillgängliga och logga in på programförmedlingen – lu.se

Se kontaktuppgifter till Lunds universitets tekniska support

Läs mer om VPN och om hur du kopplar upp dig till universitetets nät – lu.se

Teknisk support

Kontakta LU Servicedesk om du behöver teknisk support i våra digitala verktyg.

Mejl: servicedesk [at] lu [dot] se (servicedesk[at]lu[dot]se)

Studentsupport i Zoom