Tillgänglighetsverktyg
På den här sidan hittar du digitala verktyg som kan underlätta för dig när du läser eller skriver. De flesta av verktygen är framtagna för personer med någon typ av funktionsnedsättning, men alla studenter vid Lunds universitet har tillgång till de flesta av dem och kan ha nytta av dem.
Ally och Avancerad läsare i Canvas
Ally är ett verktyg som finns i Canvas och som gör att du kan få tillgång till dokument i olika format. Ally kan omvandla dokument till exempelvis mp3 så att du kan lyssna på dem, e-Pub-format för att underlätta läsning på mobil eller som punktskrift om du har nedsatt syn. Alla format fungerar tyvärr inte alltid, eftersom alla dokument inte ännu har hunnit göras tillgängliga. Det kan exempelvis vara svårare för en lärare att tillgängliggöra ett material som hen inte själv har producerat.
I Canvas-guiden kan du läsa mer om hur du använder Ally och vilka olika format som kan finnas tillgängliga.
Guide till Ally – canvas.education.lu.se (kräver inloggning)
I Canvas finns också en integrerad så kallad avancerad läsare. Läsaren kan läsa upp texten i Canvas för dig eller maskinöversätta den till andra språk. Med hjälp av Avancerad läsare kan du också se texten på Canvas i olika typsnitt, med olika bakgrundsfärger eller med ordklasser visade i olika färger. Avancerad läsare fungerar på sidor, på kursöversikten och i uppgiftsbeskrivningar på Canvas.
Guide till Avancerad läsare – canvas.education.lu.se (kräver inloggning)
TorTalk
Tortalk är en talsyntes som gör det möjligt att få elektronisk text uppläst för sig. Programmet kan läsa upp många typer av elektroniska dokument, till exempel word-filer, e-böcker och i vissa fall även inskannade pdf-filer. Du behöver inte ladda ner filerna till en dator för att kunna lyssna med TorTalk utan det är möjligt att lyssna direkt i webbläsaren. Det innebär att du till exempel kan använda TorTalk i Inspera om inte Safe Exam Browser är påkopplat.
Du kan anpassa röst, språk och talhastighet i TorTalk efter vad som passar dig och texten du läser. I grundversionen finns svenska och engelska uppläsningsröster, men det finns röster på många andra språk att ladda ner.
Som student vid Lunds universitet har du gratis tillgång till TorTalk. Du behöver alltså inte ha en funktionsnedsättning för att få tillgång till eller ha nytta av TorTalk.
Information om hur du laddar ner TorTalk via biblioteken vid Lunds universitet – libguides.lub.lu.se
Easy Reader via Legimus
Easy Reader är ett program för att läsa talböcker och få texter upplästa. Om du redan har ett Legimus-konto kan du få gratis tillgång till Easy Reader via Myndigheten för tillgängliga medier.
Med EasyReader kan du söka efter, ladda ner och läsa talböcker. I de talböcker som har text kan texten spelas upp på skärmen samtidigt som du lyssnar. Du kan använda digitala bokmärken och skräddarsy hur du vill att boken ska läsas upp. Prenumererar du på en taltidning kan du också läsa den med hjälp av EasyReader.
EasyReader finns för PC och Mac. Läs mer om hur du får tillgång till och använder EasyReader på Legimus webbplats.
Information om hur du laddar ner Easy Reader – legimus.se
StavaRex och SpellRight
Som student vid Lunds universitet har du gratis tillgång till avancerade rättstavningsprogram, StavaRex för svenska och SpellRight för engelska. Programmen är speciellt framtagna för dyslektiker med svenska som förstaspråk, men är gratis även för andra att använda. På bibliotekens sida kan du läsa mer om hur programmen fungerar och hur du gör för att ladda ner dem till ditt ordbehandlingsprogram.
Information om hur du laddar ner StavaRex och SpellRight – libguides.lub.lu.se
Riktat pedagogiskt stöd
Har du en funktionsnedsättning som exempelvis ADHD, dyslexi eller synnedsättning? Skulle du ha nytta av att undervisning och examination anpassades efter dina behov? Då kan du få riktat pedagogiskt stöd från universitetet.
Teknisk support
Kontakta LU Servicedesk om du behöver teknisk support i våra digitala verktyg.
Mejl: servicedesk [at] lu [dot] se (servicedesk[at]lu[dot]se)