Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Tillgänglighetsverktyg

På den här sidan hittar du digitala verktyg som kan göra det lättare att läsa och skriva. De flesta av verktygen är framtagna för personer med någon typ av funktionsnedsättning, men alla studenter vid universitetet har tillgång till de flesta av dem och kan ha nytta av dem.

Ally 

Ally är ett verktyg som finns i Canvas och som gör att du kan få tillgång till dokument i olika format. Du kan till exempel lyssna på den uppladdade litteraturen, få den i e-Pub-format för att underlätta läsning på mobilen eller som punktskrift om du har nedsatt syn.  

Läs mer om Ally i Canvas studentguide – canvas.education.lu.se (kräver inloggning)

TorTalk 

TorTalk är en talsyntes som kan läsa upp digitala texter direkt på din dator eller surfplatta. Du behöver inte ladda ner filen för att TorTalk ska fungera. Det fungerar till exempel i Inspera (om inte Safe exam browser används). 

Läs mer om TorkTalk i Canvas studentguide – canvas.education.lu.se (kräver inloggning)

Eller ladda ner TorTalk via biblioteken – lub.lu.se

Easy Reader 

Easy Reader är ett program för att läsa talböcker och få texter upplästa. Om du har ett Legimus-konto får du Easy Reader via Myndigheten för tillgängliga medier. 

Läs mer om Easy Reader – legimus.se

Stava Rex   

Stava Rex är ett avancerat rättstavningsprogram för svenska som du får tillgång till via biblioteken vid Lunds universitet.

Läs mer om ladda ner Stava Rex – emedia.lub.lu.se

Spell Right   

Spell Right är ett avancerat rättstavningsprogram för engelska som du får tillgång till via biblioteken vid Lunds universitet.

Läs mer om Spell Right – media.lub.lu.se