Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ouriginal

Ouriginal, eller Urkund som programmet hette tidigare, är ett textjämförelsesystem som jämför din text med andra källor för att upptäcka identiska passager.

Syftet med Ouriginal är i första hand att lärare ska kunna kontrollera om du gjort dig skyldig till plagiat, det vill säga om du skrivit av en annan text utan att citera eller om du ligger för nära dina källor språkligt när du refererar. Ouriginal finns integrerat i Canvas vilket innebär att din lärare alltid kan välja att låta Ouriginal granska en uppgift som du lämnar in i Canvas. Du kan läsa mer om hur det fungerar i studentguiden.  

Läs om hur Ouriginal fungerar i Canvas – canvas.education.lu.se

Det är inte alltid så lätt att hålla ordning på många olika källor i en skrivprocess, men det är viktigt att du inte lämnar in någonting som du inte själv har formulerat helt och hållet. Om du vill veta vilka regler som finns för refererande text och plagiat vid Lunds universitet finns de samlade i ett dokument.

Lunds universitets gemensamma riktlinjer för plagiering (pdf, 328 KB, nytt fönster)

Om du vill läsa mer om akademiskt skrivande och få reda på vilket stöd som finns vid Lunds universitet hittar du information på bibliotekens webbsidor.

Läs om akademiskt skrivande – lub.lu.se

Teknisk support

Kontakta LU Servicedesk om du behöver teknisk support i våra digitala verktyg.

Mejl: servicedesk [at] lu [dot] se (servicedesk[at]lu[dot]se)

Studentsupport i Zoom